Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Γιάννης Μαρής

Τον τελευταίο καιρό ξεκίνησα να διαβάζω μια σειρά 24 βιβλίων που αγόρασα από το μπαζάρ βιβλίου του Βήμα FM. Αυτή δεν είναι άλλη από τις ¨Υποθέσεις του Αστυνόμου Μπέκα και άλλες ιστορίες¨ του Γιάννη Μαρή. Μπορεί να σκέφτεστε πως υπάρχουν και καλύτεροι συγγραφής αστυνομικού μυθιστορήματος από τον Γιάννη Μαρή αλλά τι να κάνω βρίσκω τα βιβλία του σχεδόν εθιστικά. 
Ο Γιάννης Τσιριμώκος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1916 και αφού σπούδασε στη νομική μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου  δούλεψε σαν δημοσιογράφος. Το 1953 δημοσίευσε σε συνέχειες, σε ένα 
εβδομαδιαίο περιοδικό, το μυθιστόρημα ¨Έγκλημα στο Κολωνάκι¨ και έτσι έγινε π πρώτος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα και όταν λέω πρώτος εννοώ ο πρώτος Έλληνας ever που έγραψε αστυνομικό μυθιστόρημα. 


Αυτό που μου αρέσει στα βιβλία του είναι ότι περιγράφει την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις έτσι όπως ήταν εκείνη την εποχή. Σε μεταφέρει μέσα από απλά λόγια σε ένα χρόνο και ένα τόπο που δεν έζησες ποτέ και σου δημιουργεί μια ηρεμία και μια νοσταλγία για τότε που η ζωή ήταν πιο απλή. Επίσης παρόλο που οι ήρωες του είναι εφοπλιστές, βιομήχανοι, καλλιτέχνες και οι απλοί άνθρωποι έρχονται σε δεύτεροι μοίρα, αυτό που με κρατάει είναι ότι δεν εστιάζει στην οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση αλλά στην πνευματική και ψυχική τους κατάσταση. Δηλαδή στα βιβλία του περιγράφει και ανακαλύπτει τις ανθρώπινες σχέσεις και όλα αυτά τα κάνει με απλά και καθημερινά λόγια που όμως είναι αρκετά ώστε να σε κάνουν να ξεχάσεις ποιος είσαι και να ταυτιστείς μαζί τους.
Τέλος αυτό που βρίσκω αναζωογονητικό είναι ότι η γραφή του δεν πλατειάζει και το σημαντικότερο δεν επαναλαμβάνεται ποτέ. Ειδικά μετά από κάτι βιβλία που είχα διαβάσει τελευταία σαν το ¨Οι πενήντα αποχρώσεις του Γκρι¨, που μεν δεν είναι αστυνομικό αλλά είναι και αυτό ένα βιβλίο, που το μόνο που έκανε ήταν σελίδα παρά σελίδα να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια.
Οπότε αν θέλετε ένα βιβλίο καλογραμμένο, με μυστήριο και συναίσθημα για να ξεχαστείτε στην παραλία (ναι από τώρα σκέφτομαι το καλοκαίρι!) ή δίπλα στο τζάκι (αν και καλύτερα να μην το ανάβεται πολύ λόγο της αιθαλομίχλης) ή για οπουδήποτε αλλού εσείς θέλετε τέλος πάντων εγώ θα σας πρότεινα οποιοδήποτε από τα βιβλία του Γιάννη Μαρή.  

4 σχόλια:

  1. Νταξ! Μετα απο αυτό το ποστ σε πάω ακόμη περισσότερο! Ειμαι φανατική του Μαρή!!!! Να σου προτείνω κάτι που πιστεύω θα σου αρέσει; Διαβασε την σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Αντρέα Καμιλέρι με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μονταλμπάνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την πρωτη ευκαιρια θα τη παρω! Ευχαριστω για την προταση και αμα μου αρεσει θα δεις και ποστ σχετικα με αυτο.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραία η σειρα αυτη. Μου άρεσε και το μέγεθος και ο σχεδιασμος των βιβλίων απο το Βημα. Δυστυχώς δεν τα έχω όλα τα βιβλία της σειράς. Εσύ τα βρήκες φετος στο bazaar; Ήταν διαθέσιμα ολα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι την αγορασα απο το bazaar του Βημα και μετα απο πολυ ψάξιμο πηρα τα 22 απο τα 24 βιβλια, ελπιζω τα αλλα 2 να τα βρω την επομενη φορα.

      Διαγραφή